Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača za krštenje dečaka

Pogača za krštenje dečaka

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Pogača za krštenje dečaka
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
14
"Pomozite malom čoveku da napravi najvažnije korake u životu, tako što ćete počastiti i praznovati sa njim i njegovom porodicom!"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1.200 g
  • kvasac - 20 g
  • sveže mleko - 500 ml, toplo
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 1 supena kašika
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 1/2 kašičice
  • maslac
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno sa solju. U njega dodajte umućena jaja sa mlekom i uljem. Dodajte kvasac rastvoren u šećeru i mleku. Zamesite srednje meko i elastično testo. Ostavite na 10 minuta da odstoji.

Podelite testo na tri dela. Jedan deo ostavite za centar pogače. Jedan deo podelite na još tri dela. Treći veliki deo razvucite u pravougaonik. Namažite uljem i uvijte u rolat. Malo ga razvucite da bude iste debljine.

Stavite ga u namazan pleh. Tri manja dela razvucite i stavite jedan preko drugog, namažite ulje (poslednju nemojte). Isecite na male trouglove. Na svakom trouglu napravite prorez i kroz njega provucite vrh trougla.

Napravite sve trouglove i poređajte jedan do drugog na rolate u plehu. Od preostalog testa napravite lopticu i stavite je u sredini. A od drugog napravite fitilj i uvijte oko loptice u sredini. Ostavite da nadođe, namažite jajetom sa malo ulja. Pecite na 200 stepeni 40 minuta.

Pet minuta pre nego što pogača bude gotova izvadite je i stavite ukrase, namažite umućenim belancem. Vratite ponovo i pecite. Izvadite i namažite maslacem. Uvijte u čistu krpu. Ukras je od brašna, soli, skroba i vode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: