Način pripreme
Dunje i grožđe treba da budu u odnosu 2:1.
U svaku teglu sipajte jabukovo sirće do linije tegle, dodajte 1 kašiku šećera, 1 kašičicu soli, nekoliko rebarca crvenog luka, lovorov list i po 1/2 kašičice semena slačice, korijandera, kima, biber, piment i semenke mirođije.
Svaka tegla se puni dunjama isečenim na kockice i grožđem očišćenim od peteljki. Dopunite vodom (prst ispod čepa) i zatvorite tegle prethodno prokuvanim čepovima.
Prebacite sve u šerpu sa debelom krpom na dnu. Prelijte tegle hladnom vodom, koja treba da pokrije 2-3 prsta iznad poklopaca.
Nakon što voda proključa, merite 4 minuta i tegle se vade iz ključale vode.
Odmah se okreću sa poklopcima na dole.
Nakon što se ohlade, odlaze na mesto gde se čuvaju do zime u mraku i na hladnom.
Osim što se servira samostalno, turšija se može koristiti i za pripremu svinjskog pečenja ili sa belim pirinčem.
Marinirane dunje sa belim grožđem u turšiji su spremne.