Način pripreme
Rastvorite kvasac u mleku. Dodajte šećer i malo brašna. Mešajte i ostavite da se aktivira.
Prosejte brašno, dodajte so, napravite udubljenje i sipajte kvasac. Dodajte blago umućena jaja (osim 1 žumanca), vodu, pavlaku i ulje.
Umesite meko i elastično testo. Ostavite da nadođe na sat vremena.
Podelite testo na 9 delova. Četiri dela razvijte i poređajte ih jedan na drugi premazujući uljem između njih. Premestite ih u tepsiju podmazanu uljem. Nasecite na trouglove, ostavljajući sa spoljašnje strane po 2 cm nenamazano.
Uzimate vrh trouglića (vrhove četiri kore) i okrećete ga spolja. Tako uradite sa ostalim trouglastim komadima.
Razvijte na isti način druge četiri lopte testa. Ponovo ih naseckajte na trougliće, ali već odvojene. Na svakom napravite prorez i probušite kor njega. Poređajte u tepsiju između drugih trouglova.
Od ostalog dela testa napravite ružice ili kuglice i stavite ih u sredinu.
Ostavite da nadođe, namažite žumancem umućenim sa mlekom i pecite na 200 stepeni 40 minuta.
Izvadite pogaču, namažite maslacem i uvijte u čistu krpu.
Praznična pogača sa pavlakom je gotova.