Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Pleteni paj sa krompirom

Pleteni paj sa krompirom

Pleteni paj sa krompirom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
3
"Odličan paj sa krompirom - i po izgledu, i po ukusu, kako biste naučili kako se pravi ispleteno jelo, pročitajte recept"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad, veliko
  • sveže mleko - 200 ml
  • suvi kvasac - 7 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica, ravna
  • šećer - 1 kašičica
  • brašno - 450 g
  • nadev
  • krompir - 2 srednje veličine, skuvana
  • mladi luk - 3 - 4 komada, pera
  • beli luk u prahu - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
  • kiseli krastavčići - 1 komad
  • kačkavalj - 60 g, pera
  • majonez - 2 supene kašike
  • čubar
  • šunka - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

U tepsiju sipamo brašno i oblikujemo udubljenje. Po brašnu se posipa so, a u sredinu se sipa toplo sveže mleko, šećer, ulje, jaje od kog sam odvojila polovinu žumanca za premazivanje i suvi kvasac.

Dobro se meša viljuškom i zagrabi se brašno dok se ne dobije lopta testa.

Na radnoj površini posutoj s malo brašna se mesi srednje meko testo. Prebacuje se u posudu, pokriva se krpom i ostavlja se da udvostruči svoju zapreminu na toplom mestu.

Razvija se okrugla kora otprilike 30 cm. Nožem se seče na male trake po krajevima /pogledajte fotografiju/.

Trake se pletu tako što se ukrštaju. Sredina se nabocka viljuškom. Kuvaju se dva srednja krompira, ocede se i izgnječe se viljuškom. Dodaje se izrendani kačkavalj, čubar, naseckana pera mladog luka, kiseli krastavčić i so po ukusu.

Dodaje se i majonezu, dobro se izmešaju sastojci. Sipa se nadev u sredinu i kašikom se izravna slani paj. Najlakše se razvija i plete na papiru za pečenje, a posle se prebacuje u tepsiju.

Muti se odvojeno žumance sa malo ulja i svežeg mleka, pleteni paj sa krompirom se premazuje po krajevima.

Paj sa krompirom se peče u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne bude gotov - 20-25 minuta.

Vadi se i servira se!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: