Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Seoska penjurlija sa čvarcima i sirom

Seoska penjurlija sa čvarcima i sirom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7642215k211
Seoska penjurlija sa čvarcima i sirom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 9
23/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Ako još uvek niste pravili penjurliju sa čvarcima, mnogo ste propustili."

Potrebni sastojci

  • brašno - 750 g
  • jaja - 1 komad + 1 belance
  • kiselo mleko - 250 g
  • voda - 150 ml
  • kvasac - 20 g, svež (1/2 kockice)
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supne kašike
  • nadev
  • sir - 200 g
  • čvarci - 200 g
  • mast - 5 supenih kašika, istopljena
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • origano - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ako još uvek niste spremali penjurliju sa čvarcima, mnogo ste propustili.

Da biste napravili takvu penjurliju, prvo treba da napravite same čvarke. Naravno, već mogu da se nađu i u nekim prodavnicama, konzervirani.

Za taj cilj biće vam potrebna sveža šarena slanina bez kože koja treba da se iseče na sitne komade i da se isprži dok ne ostanu mali komadići.

Nakon toga ocedite, ali sačuvajte mast koja se odvojila. Sa njom možete napraviti i druge stvari.

Sada možete preći na mešenje same penjurlije.

Kiselo mleko i jaja treba da budu na sobnoj temepraturi.

ZAgrejte vodu do telesne temepraturi i u njoj istopite kvasac, šećer i 3 kašike brašna. Izmešajte i pokrijte posudu krpom na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira i dok se na površini ne formiraju mali balončići.

Dok čekate da kvasac nabubri, prosejte brašno i u njega dodajte so. Mešajte i oblikujte udubljenje.

Dodajte sve sastojke za testo i smesu sa kvascem i umesite meko testo koje se ne lepi.

Odmah ga podelite na 5 jednakih delova i oblikujte svaki u lopticu.

Poređajte ih na nabrašnjenu površinu i pokrijte ih krpom.

Ostavite da nadođu na 20 minuta.

Za to vreme izmrvite sir i istopite svinjsku mast. Ostavite blago da se ohladi, ali da ostane tečna.

Uzmite jednu lopticu testa i razvijte je u tanku koru koja se premazuje mašću.

Nakon toga pospite izrmvljenim sirom i stavite po 2 supene kašike čvaraka.

Uvijte u labav rolat i nakon toga vežite u čvor.

Isto uradite i sa ostalim loptama testa, nakon čega ih poređajte u tepsiju, prethodno namazanu mašću.

U centar svakog čvora stavite po malo čvaraka. Čim se zapeku, prilikom pečenja postaće neodoljivo hrskavi.

Penjurliju pokrijte folijom i ostavite da nadođe na otprilike sat vremena.

Nakon toga je premažite smesom od kiselog mleka i jednog žumanca i pospite origanom ili semenkama po izboru.

Penjurliju stavite na 180 °C u rernu u početku samo na donji grejač na 10 minuta, a zatim na gornji i dodnji na još 20 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja.

Poslužite ovu ukusnu seosku penjurliju sa čvarcima i sirom sa čašom jogurta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: