Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Nemački kolač sa sitnim sirom i semenom maka

Nemački kolač sa sitnim sirom i semenom maka

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Nemački kolač sa sitnim sirom i semenom maka
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Aromatičan i ukusan kolač koji stvara neverovatno raspoloženje za trpezom. Uživajte u jednom umetničkom delu iz nemačke kuhinje."

Potrebni sastojci

  • Za osnovu
  • brašno - 190 g
  • kravlji maslac - 90 g
  • šećer - 80 g
  • Za nadev
  • sveže mleko - 450 g
  • kravlji maslac - 60 g
  • seme maka - 100 g
  • šećer - 80 g
  • griz - 50 g
  • sitni sir - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • vanila - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Nemački kolač sa sitnim sirom i semenom maka koji će vas prijatno iznenaditi svojim unikatnim ukusom.

Za ovaj ukusni nemački kolač prvo se pravi nadev. U malu šerpi se sipa hladno sveže mleko. Dodaje se kravlji maslac, šećer i seme maka. Šerpa se stavlja na ringlu, smesa se meša i ostavlja se da provri na srednjoj temepraturi. Uz neprestano mešanje, da ne bi bilo grudvica, dodaje se griz. Nadev se kuva još četiri, pet minuta i sklanja se sa strane da se ohladi.

U posudi se pomešaju sitni sir, jaje, prstohvat soli i vanila. Pomoću miksera smesa se muti dok se ne dobije gladak i fin krem, nakon čega se dodaje u ohlađenu smesu od maka.

Osnova za kolač se pravi tako što se u odgovarajućoj posudi pomešaju prosejano brašno, hladni kravlji maslac naseckan na male komadiće i šećer. Rukama ili mikserom se kombinuju sva tri proizvoda dok se ne dobije mrvljivo testo, koje se deli na dva dela.

Koristi se kalup sa pokretnim bordom, čije je dno pokrivenom papirom za pečenje. Polovinom testa se pokriva dno kalupa tako što se pritiska prstima kako bi se oblikovala kora. Odozgo se raspoređuje nadev od maka. Po nadevu se posipa ostali deo sipljivog testa bez pritiskanja.

Kolač se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, otprilike 50 minuta. Treba da se dobije lepa, lagana zlatkasta boja. Kada je kolač sa grizom gotov, ostavlja se da se u potpunosti ohladi u kalupu. Nakon toga se skida bord kalupa i kolač je spreman za serviranje.

Prijatno sa ovim umetničkim delom iz nemačke kuhinje!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: