Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Mali štoleni sa sitnim sirom i semenom maka

Mali štoleni sa sitnim sirom i semenom maka

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Mali štoleni sa sitnim sirom i semenom maka
Fotografije: Ivelina
1 / 7
31/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Mini štoleni sa semenom maka i stinim sirom, koji se serviraju da bi se pojeli"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • šećer - 100 g
  • bademi - 120 g, mleveni ili lešnici
  • kravlji maslac - 150 g, mek
  • sitan sir - 250 g /kvark/
  • so - 1 kašičica
  • žumanca - 2 komada
  • prašak za pecivo - 15 g (1 paket)
  • suvo grožđe - 50 g ili ušećerene trešnje
  • korice od pomorandže - 50 g
  • korice od limuna - 50 g
  • rum - 2 - 3 supene kašike
  • kora od limuna - 1 izrendana kora limuna
  • suve kajsije
  • suve šljive - 100 g isečene /i drugo po želji/
  • marcipan - 100 g, za nadev
  • za valjanje
  • kravlji maslac - 50 g, rastopljen
  • šećer u prahu - 50 g
  • nadev sa semenom maka
  • seme maka - 130 g (1 šolja)
  • šećer - 6 supenih kašika
  • sveže mleko - 250 ml
  • vanila - 1 kašičica
  • kravlji maslac - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo prirpemite nadev sa semenom maka za vaše male štolene.

Seme maka sameljite u mašinici za mlevenje kafe. U šerpi pomešajte sveže mleko, šećer i mleveno seme maka. Ugrejte na umerenoj vatri dok smesa ne provri. Nakon toga ostavite smesu da se tiho krčka, mešajte periodično dok tečnost ne ispari. Vreme koje je potrebno da se nadev zgusne je oko 15-16 minuta. Skinite sa vatre, aromazitujte vanilinom i dodajte maslac (koliko želite). Ostavite da se ohladi i nakon toga punite štolene.

U veliku posudu sipajte brašno, mlevene bademe, prašak za pecivo, šećer, vanilu i so. Uz pomoć žice pomešajte dobro suve sastojke. U brašno dodajte 150 g mekanog kravljeg maslaca, isečenog na kockice.

U drugoj manjoj posudi pomešajte kašikom ili žicom za jaja jaja sa sitnim sirom /kvarkom/.

Zamesite testo rukama, u mekani maslac dodajte malo po malo brašna i kašiku po kašiku smese sa sitnim sirom. Dodajte i esenciju. Možete koristiti mikser sa nastavcima za testo.

Ako mesite ručno, oduzeće vam oko 10 minuta.

U gotovo testo dodajte suvo grožđe, potopljeno u rum, korice od limuna i pomorandže, takođe i sveže izrendanu koru od jednog limuna, suve kajsije, suve šljive sitno iseckane. Od testa možete prirpemiti šest maloh štolena.

Podelite testo na šest lopti. Stavite testo na dobro brašnom posutu radnu površinu i pažljivo spljeskajte lopte na krug debljine oko 2 cm i obilno napunite nadevom od maka.

Polovinu napunite marcipanom, oblikovanim u rolat.

Rernu ugrejte na 180 stepeni. Vreme pečenja je oko 20 minuta. Ako prirpemate manje mini štolene, veličina je 6-7 cm, pecite ih 12 minuta. Štolene pecite dok ne dobiju tamnu boju, a odozgo da budu skoro crni.

To čini da imaju tako specifičan ukus karamelizovanog šećera, tako je karakterističan za Božić. Neverovano su aromatični i ukusnu. Pripremila sam obe vrste.

Kada se štoleni ispeku, namažite ih sa 50 g rastopljenog malaca i obilno pospite šećerom u prahu.

Sačekajte da se ohlade i stavite u metalnu kutiju za slatkiše. Tako se mini štoleni mogu čuvati do 1 mesec.

Možete da pripremite ove aromatične štolene bez nadeva od semena maka, dodajte i drugo suvo voće.

Neverovatno ukusni i aromatični - toplo vam preporučujemo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: