Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Efektna božićna pogača

Efektna božićna pogača

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Efektna božićna pogača
Fotografije: Stoyanka Rusenova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Božićna pogača sa kojom ćemo očuvati prazničnu tradiciju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 35 g
  • mlaka voda - 400 ml
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • jaja - 3 komada + 1 belance
  • ulje - 2 supene kašike
  • kiselo mleko - 1/2 kantice (otprilike 200 g)
  • sirće - 2 supene kašike
  • kravlji maslac - 1 pakovanje (125 g)
  • žumanca - 1 komad
  • voda - za premazivanje pogače
  • ulje - za premazivanje pogače
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno i pravimo udubljenje. Razbijamo jaja i dodajemo ih zajedno sa solju, šećerom, uljem i kiselim mlekom.

U drugu posudu stavljamo kvasac u vodu i ostavljamo određeno vreme.

Dodajemo i njega i mesimo meko testo koje delimo na 6 lopti. Ostavljamo da nadođu, nakon čega mesimo.

Jednu loptu odvajamo sa strane za ukras.

Drugu loptu lagano razvijamo i stavljamo je u sredinu tepsije.

Ostale lopte razvijamo u pogače veličine dna tepsije.

Počinjemo da slažemo jednu na drugu tako što svaku premazujemo kravljim maslacem.

Pomoću noža pravimo trougliće ili 12 komada.

Oblikujemo prema svačijem ukusu tako što ređamo oko komada u sredini.

U tepsiju smo poređali 12 komada i ponovo ostavljamo na toplom da nadođe tako što je uvijamo u krpu.

Kada je pogača nadošla, odozgo premazujemo umućenim žumancem, posipamo susamom i stavljamo u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.

Ispečenu božićnu pogaču vadimo iz rerne, blago posipamo vodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: