Način pripreme
Pripremite jabuke tako što odsečete poklopce, bez skidanja drški.
Izvadite unutrašnjost pomoću kašike. Unutrašnjost jabuka istrljajte šećerom u prahu.
Blago zapecite orahe.
Napravite nadev tako što naseckate sušeno voće, dodajte orahe, šećer u prahu i nekoliko kapljica limunovog soka.
Ovom smesom napunite izdubljene jabuke. Poređajte ih u odgovarajuću tepsiju, na dno na koje ste sipali malo vode. Stavite poklopčiće i zapecite jabuke u prethodno zagrejanoj rerni na otprilike sat vremena na 180-190 stepeni. Ako je potrebno, za vreme pečenja dospite još vode.
Napravite sos tako što istopite šećer sa 1-2 supene kašike vode dok se ne dobije karamel sos.
Jedno za drugim dodajte pavlaku, maslac, vanilu i viski. Pažljivo kuvajte na tihoj vatri dok se ne dobije gladak sos.
Ohladite punjene jabuke i sos. Poređajte u desertne tanjiriće. Ukrasite urmama i pospite orasima.
Jabuke punjene karamel sosom su gotove.