Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Pečene jabuke»Jabuke punjene karamel sosom

Jabuke punjene karamel sosom

Jabuke punjene karamel sosom
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
3
"Neodoljivo ukusne punjene jabuke"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 3 komada, zelene
  • urme - 50 g
  • plave šljive - 50 g, bez koštica
  • suvo grožđe - 30 g
  • orasi - 50 g, naseckani
  • šećer u prahu - 30 g
  • limun - ½ komada
  • šećer - 25 g
  • pavlaka - 50 ml
  • vanila - 1 komad (0.2 g)
  • viski - 1 supena kašika
  • maslac - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite jabuke tako što odsečete poklopce, bez skidanja drški.

Izvadite unutrašnjost pomoću kašike. Unutrašnjost jabuka istrljajte šećerom u prahu.

Blago zapecite orahe.

Napravite nadev tako što naseckate sušeno voće, dodajte orahe, šećer u prahu i nekoliko kapljica limunovog soka.

Ovom smesom napunite izdubljene jabuke. Poređajte ih u odgovarajuću tepsiju, na dno na koje ste sipali malo vode. Stavite poklopčiće i zapecite jabuke u prethodno zagrejanoj rerni na otprilike sat vremena na 180-190 stepeni. Ako je potrebno, za vreme pečenja dospite još vode.

Napravite sos tako što istopite šećer sa 1-2 supene kašike vode dok se ne dobije karamel sos.

Jedno za drugim dodajte pavlaku, maslac, vanilu i viski. Pažljivo kuvajte na tihoj vatri dok se ne dobije gladak sos.

Ohladite punjene jabuke i sos. Poređajte u desertne tanjiriće. Ukrasite urmama i pospite orasima.

Jabuke punjene karamel sosom su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: