Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Pašteta»Svinjska pašteta od džigerice

Svinjska pašteta od džigerice

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Svinjska pašteta od džigerice1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
"Ako ste ljubitelji paštete, obavezno morate da probate i naš predlog za domaće spremljenu svinjsku paštetu sa džigericom!"

Potrebni sastojci

  • džigerica - 500 g
  • luk - 1 mala glavica, crveni
  • beli luk - 5 čenova
  • pečurke - 2 komada
  • limun - 1 kašičica, izrendana kora
  • šećer - 2 prstohvata
  • karanfilić - 2 ružice, istucan
  • majčina dušica - 1 kašičica, sušena
  • peršun - 1 - 2 supene kašike, iseckan
  • maslac - 150 g
  • pavlaka - 50 ml, tečna
  • crveno vino - 100 ml
  • brendi - 100 ml
  • crni biber - mleveni, po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operite i očistite džigericu od opni. Naseckajte je na komade. Zagrejte masnoću i propržite sitno naseckani luk, beli luk i pečurke.

Kada omekpaju, u njih dodajte džigericu i začine, kao i šećer. Propržite na nekoliko minuta uz mešanje i dospite pavlaku.

Mešajte i kada počne da se zgušnjava, skinite sa ringle. Sve se sipa u blender ili kuhinjski robot.

Deglazirajte tiganj vinom i brendijem i ostavite da vri na slaboj vatri dok se tečnost ne redukuje na pola.

Dodajte je u džigericu sa omekšalim maslacem, odvajajući otprilike 1-2 supene kašike. Lepo pasirajte celu smesu i sipajte je u vatrostalne posude.

Odozgo stavite koru limuna i zalijte istopljenim maslacem kako bi se zapečatila. Stavite da se peče na pari u umerenoj rerni otprilike 10-15 minuta.

gotovu paštetu čuvajte u frižideru. Možete da izbegnete finalno pečenje ako dobro skuvate svinjsku džigericu prilikom prženja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: