Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od kupusa sa mlevenim svinjskim mesom i prazilukom

Sarme od kupusa sa mlevenim svinjskim mesom i prazilukom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Sarme od kupusa sa mlevenim svinjskim mesom i prazilukom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
30
"Sarme od kupusa sa mlevenim svinjskim mesom i prazilukom za svaki poseban božićni praznik"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 glavica
  • svinjsko meso - 700 g, plećka ili but
  • luk - 1 velika glavica
  • praziluk - 1 struk
  • pirinač - 1 šolja
  • masnoća - 100 g, pomešano ulje i svinjska mast
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • čubar - 1 kašičia
  • piskavica - 1 kašičica, mlevena
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Sameljite svinjsko meso na siten kockice. Operite pirinač pod mlazom vode i dobro procedite. Naseckajte luk i prazuluk na ne mnogo sitno.

U dubok tiganj (šerpu) sipajte masnoću i naseckani luk i praziluk, propržite dok ne omekša.

Dodajte samleveno meso i propržite otprilike 5-6 minuta na jakoj vatri.

Dodajte pirinač i propržite na kratko neprestano mešajući Smesu pospite začinima i sipajte 1 šolju vode, mešajte i kada provri, skinite sa ringle da se ohladi, a za to vreme će nabubreti pirinač.

Pripremite listove kupusa tako što odstranite debelu žilu u sredini.

Uvijte sarme od kupusa tako što u jedan kraj svakog lista stavite po 1 supenu prepunjenu kašiku nadeva.

Poređajte sarme od kupusa sa mlevenim mesom u nauljenu tepsiju i dospite 1.5 šolju tople vode, tepsiju pokrijte poklopcem ili ako nemate - aluminijumskom folijom koju probodete nožem na 2-3 mesta.

Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu rernu 180 °C na otprilike 40 minuta.

Skinite folij ili poklopac i dopecite dok se ne dobije blaga boja sarmica.

Sarmice sa kupusom sa mlevenim svinjskim mesom i prazulukom za svaki poseban božićni praznik :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: