Način pripreme
Tikvice se operu i ogule. Naseckaju se na komadiće, pazeći da budu skoro iste veličine. Celer se oguli i nasecka na štapiće veličine slične tikvicama. Isto se ponavlja i sa bundevom Matilda - oguli se i nasecka na štapiće, dobro bi bilo da se koristi gornji deo gde nema semenki.
Pripremljeno povrće poređajte u veliku tepsiju ne mešajući ga. Posipa se po ukusu svim nabrojanim začinima - solju, crnim biberom i alevom paprikom i belim lukom u prahu. Posipa se sa više ulja i dobro se izmeša.
Najlakše je rukama kako bi bilo dobro začinjeno i namazano. Posipa se s malo rzmarina. Peče se otprilike 30-40 minuta u rerni na 180 stepeni sa ventilatorom.
Za to vreme se priprema skuša. Odseku se glave i očiste se od iznutrica tako što se seče od rupe u donjem delu ribe ka glavi. Pomoću male kašičice mogu da se izvade iznutrice. Operu se i ocede.
Stavljaju se u malu tepsiju. Beli luk se oguli i presuje. U skušu se dodaju limunov sok, beli luk i so. Dobro se uvaljaju. U dubokom tanjiru se pomešaju prezle i brašno.
Priprema se nauljena tepsija. Svaka skuša se uvalja u smesu i ređa se u tepsiju. Peku se dok ne budu gotove ili dok ne dobiju zlatkastu boju.
Pečeni štapići od povrća sa skušom su odlična raznovrsna i zdrava večera. Po želji pečena riba se garnira sosom od belog luka.