Način pripreme
U posudu sipamo toplo mleko i vodu.
U njih dodajemo kvasac, šećer i prstohvat soli.
Veoma dobro mešamo, nakon čega uvijamo i ostavljamo sa strane da se aktivira sami kvasac.
Kada je gotovo, u ovu smesu dodajemo umućena dva jaja tako što ostavljamo žumance jednog jajeta za premazivanje pogače i ostali šećer i so.
Ponovo mešamo tako što postepeno dodajemo brašno dok ga ne apsorbuje tečna smesa.
Mesimo testo za pogaču na nabrašnjenoj radnoj površini i nastavljamo da mesimo još otprilike 10 minuta dok se ne dobije glatko i elastično testo.
Ostavljamo da nadođe dok ne udvostruči obim, u pokrivenoj posudi na toplom.
Testo delimo na 9 jednakih delova.
Svaki od njih dodatno mesimo tako što 7 komada lopti ređamo u tepsiju u kojoj ćemo peći pogaču cvet.
Prethodno smo tepsiju namazali istopljenim maslacem.
Obe lopte razvijamo u listove tako što stavljamo jedan list na drugi, između njih premazujemo istopljeni maslac.
Od razvijenog lista sečemo 6 trouglova.
Svaki od nih uzimamo i pritiskamo oba kraja tako da se formira list.
Dobijenih 6 listova stavljamo odozgo na svaku loptu po sredini.
Kada smo oblikovali pogaču, uvijamo i ostavljamo da udvostruči svoju zapreminu.
Na kraju premazujemo umućenim žumancem sa malo svežeg mleka, posipamo miksom semenki i stavljamo u rernu da se peče.
Pogaču u margaritama pečemo na 180°C otprilike 25-30 minuta.