Korneti iz davnina

ValeriaValeria
Šef kuhinje
24699643
Korneti iz davnina
Fotografije: Valeria
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
50
"Korneti se pune kremom i posipaju sa malo mlevenih oraha. Treba da odstoje nekoliko sati, najbolje jednu noć, što je najteži deo"

Potrebni sastojci

  • Za krem
  • sveže mleko - 1 l
  • žumanca - 2 komada
  • tečna vanila - 1 kašičica
  • brašno - 8 supenih kašika
  • šećer - 1 šolja
  • kravlji maslac - 30 g
  • Testo
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • amonijačna soda - 1 kašičica
  • ulje - 1/2 šolje
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - otprilike 750 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremanje krema:

Svi sastojci za domaće kornete se stavljaju zajedno u šerpu. Ručno se mešaju žicom za mućenje.

Stavlja se na ringlu i meša se dok se ne zgusti. Zatim se skida i ostavlja se da se ohladi.

Pripremanje korneta:

U posudu se proseje 400 g brašna. U drugoj posudi se izmeša mleko sa sodom za hleb i amonijačnom sodom. Zatim se dodaju ulje, jaaj i šećer. Meša se i sipa se u brašno. Mesi se testo.

Postepeno se dodaje još brašna. Nemojte preterivati sa brašnom. Čim prestane da se lepi, gotovo je. Ja ga čak ostavljamo blago lepljivo, zato što prilikom razvijanja dodajem još brašna.

Testo se deli na 4 dela. Svaki deo se razvija tanko - otprilike 3-4 mm. Zatim se seku trakice debljine otprilike 1 prst.

Koristim metalne kornete. Premazujem ih samo jedno sa malo maslaca. Uzima se trakica i uvija se tako što se malo preklapa. Korneti se peku na 180°C uz neprestano nadgledanje. Čim blago porumene, vadim ih. Veoma lako se vade iz kalupčića. Ostavljaju se da se ohlade.

Na kraju se korneti pune kremom i posipaju se sa malo mlevenih oraha. Treba da odstoje nekoliko sati, najbolje jednu noć.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: