Način pripreme
Meso ostavite na sobnoj temepraturi oko pola sata. Izaberite zrelo meso odgovarajuće rase teladi.
Počnite sa pravljenjem sosa od crvenog luka i vina. On je veoma ukusan i odgvarajuć za svako crveno meso.
Luk naseckajte na polumesece i stavite da se proprži dok ne omekša u maslinovom ulju, uz često mešanje.
Sipajte vodu i kuvajte nekoliko minuta dok skoro ne ispari, ovo će dodatno omekšati crveni luk. Posle sipajte vino i začinite solju i biberom (sveže mlevenim).
Kuvajte još 10 minuta na srednjoj vatri, nakon čega skinite sa peći i pasirajte dok se ne dobije gladak sos.
Zagrejte veliki tiganj sa debelim dnom na umerenoj do jakoj vatri i nauljite maslinovim uljem. Grejna površina takođe mora biti široka kako bi se ceo tiganj dobro zagrejao i kako bi se teleći stejkovi dobro zapekli. Ovaj korak je važan kako bi se sačuvali sokovi mesa.
Teletinu pecite dok se ne dobije lepa boja sa obe strane i tek kada je zapečaćena, pospite prvo sa jedne strane Maldonskom solju u ljuspama, posle i sa druge strane. Ako volite bolje pečene šnicle, ostavite na umerenoj vatri, kako biste dozvolili da toplota uđe dublje unutra, ali nemojte peći predugo kako bi stejkovi iznutra ostali sočni i zadržali roze boju.
Teleći stejk poslužite topao zajedno sa sosom od crvenog luka i zelenih strukića mladog luka.
Prijatno!