Način pripreme
Stavite školjke u posudu sa hladnom slanom vodom na oko 2-3 sata, menjajući vodu svakih 30 minuta. Ovo se radi da bi se pesak izbacio iz školjki. Ako su školjke žive, to se mora uraditi, inače ćete hrskati zrnca peska, što nije nimalo prijatno. Pravi se samo kod peščanih školjki, a ne kod crnih školjki, koje žive vezane za stene i nemaju pesak u sebi.
Prošli put sam kupio školjke Venerice i prodavale su se kao sveže, ali nisu izbacile pesak kada su bile u vodi, niti su sadržale pesak kada su se konzumirale. Ovo me navodi da verujem da su prethodno obrađene, zatim zamrznute i potom odmrznute, što znači da nisu bile žive i sveže. To utiče na ukus, koji nije tako intenzivan kao morska aroma koju bi trebalo da imaju. Ali i dalje su prijatne.
Nakon što ste pripremili školjke, napravite sos:
Crni i beli luk iseckajte i propržite na maslinovom ulju. Dodajte polovinu seckanog peršuna, a zatim i brašno sa solju i mešajte dok ne bude lagano prženo i sa prijatnom aromom prepečenog brašna. Sipajte vino i promešajte, pa sipajte bujon ili vodu i umutite žicom dok ne dobijete glatki sos. Dodajte preostali seckani peršun, skuvajte i prilagodite gustinu sosa po svom ukusu - gušće ili ređe. Možete dodati i malo sveže isceđenog limunovog soka, odlično deluje.
Sada dolaze školjke:
Potopite ih u sos i kuvajte 2-3 minuta dok se ne otvore. Zatim sklonite sa vatre i poslužite odmah dok je još toplo.
Školjke Venerice u Salsa Verde ukrasite kriškama limuna i ne zaboravite čašu dobro ohlađenog belog vina - Albarino, Čakoli, Rueda Verdeho ili Rizling.
Prijatno!