Način pripreme
U posudu prosejte 550 g brašna, dodajte kvasac, izmešajte i napravite udubljenje.
U drugu posudu stavite ostale sastojke, mutite žicom za mućenje i zatim sipajte u brašno.
Umesite testo za penjurliju. U zavisnosti od veličine jaja možda ćete morati da dodate još malo brašna, ali nemojte preterivati. Maksimum još 50 g možete dodati. Ostavite testo da nadođe na otprilike 30 minuta.
Nadošlo testo podelite na 4 jednake pogačice. Svaku pogačicu razvijajte prema dimenzijama vaše tepsije, otprilike 28-30 cm.
Prvu razvijenu koru dobro namažite maslacem i posipite delom izmrvljenog sira. Zatim razvijte drugu koru istog prečnika i stavite na prvu. Ponovo namažite maslacem i pospite sirom. Isto uradite i sa trećom pogačom. Četvrtu razvijte, stavite i premažite maslacem, nemojte stavljati sir.
Imate krug od 4 razvijene kore. Ovaj krug secite na 6 traka. Zatim uzmite jednu traku i uvijte je. Uvijene trake poređajte u tepsiju. Usukanu penjurliju ostavite da ponovo nadođe na 30-40 minuta.
Pre nego što stavite seosku penjurliju da se peče, premažite je umućenim žumancem i svežim mlekom. Zatim je pecite na 180 °C u prethodno zagrejanoj rerni dok ne bude gotovo. U mojoj rerni koja je na gas, peče se 30 minuta.