Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Moja savršena usukana penjurlija

Moja savršena usukana penjurlija

Petya StrahilovaPetya Strahilova
Početnik
185742
Moja savršena usukana penjurlija
Fotografije: Petya Strahilova
1 / 5
22/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Koliko god da tražite, bolji doručak od jedne domaće penjurlije nećete nikada naći"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • kvasac - 1/2 kockice
  • topla voda - 100 ml
  • sveže mleko - 100 ml, toplo
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • brašno - oko 600 g
  • Za nadev
  • sir - 300 ili 400 g
  • kravlji maslac - 50 g, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Umutim kvasac sa svežim mlekom, 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna i ostavljam da se aktivira.

Kada se aktivira kvasac sa ostalim sastojcima za testo umesim lagano, nelepljivo testo, Ostavljam ga da se odmori na 15 minuta.

Delim na 4 lopte. Razvijam jednu loptu, mažem maslacem, posipam sirom i odvajam sa strane.

Razvijam drugu koru za domaću penjurliju i stavljam je na prvu. Mažem maslacem i posipam sirom.

Istu proceduru ponavljam i sa trećom korom za našu usukanu penjurliju. Razvijam četvrtu loptu i stavljam je na vrh ostalih.

Razvijam još malo sve kore i sečem dobijenu koru na 6 traka. Uvijam ih i ređam ih u tepsiju. Ostavljam da naraste dok ne udupla svoj obim.

Kada naraste mažem 1 žumancem, umućenim sa malo svežeg i pečem na 190 °C otprilike 45 minuta, tako što ga nakon petnaeste minute pokrivam aluminijumskom folijom da ne pregori odozgo.

Posle pečenja savršenu usukanu penjurliju sam premazala uljem i pokrila krpom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: