Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Milibrot sa 1 jajetom i minimum truda

Milibrot sa 1 jajetom i minimum truda

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
382186
Milibrot sa 1 jajetom i minimum truda
Fotografije: V kuhnyata s Beni
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
14
"Dobro zvuči milibrot sa 1 jajetom i minimum truda, tačno će biti više vremena za prolećne šetnje"

Potrebni sastojci

  • brašno - 440 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • suvo kvasac - 7 g, 1 kesica (dr Oetker)
  • šećer - 90 g
  • jaja - 1
  • maslac - 50 g
  • vanila - 1 kašičica
  • limun - od 1/2 komada limuna
  • sušeno voće - 130 g (60 g kajsije i 70 g miks citrusa)
  • tamni rum - 2 supene kašike (ako nemate, možete preskočiti)
  • filirani bademi
  • jaja - 1 žumance malog jajeta
  • sveže mleko - 1 kašičica, za premazivanje
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Sastojci su za 1 milibrot sa 1 jajetom i minimum truda sa dužinom od 32 cm potrebni su:

Mleko sam zagrejala da bude toplo, a ne vruće, i stavila sam kvasac, 1 kašičicu predviđenog šećera i 1 kašičicu predviđenog brašna. Izmešala sam i ostavila na toplom na otprilike 10-15 minuta ili dok se ne rastvori i aktivira.

Maslac sam istopila u metalnom bokalčiću i ostavila sam da se malo ohladi. Brašno sam prosejala. U posudu sam stavila jaje, šećer, vanilu i koru limuna i izmešala sam ih kuhinjskom žicom za mućenje ne više od minutu.

Dodala sam dobro aktivirani kvasac i topli maslac. Izmešala sam i postepeno dodala otprilike 400 g predviđenog brašna, tako što sam umesila meko testo za milibrot u samoj posudi.

Prebacila sam ga na radnu površinu i domesila 3-4 minuta tako što sam dodala još malo brašna da se ne bi lepilo. Ovde je posebno važan momenat da ne dođete u iskušenje da dodate više od opisane količine brašna.

Milibrot testo treba da bude veoma mekano!

Posudu sam blago namazala maslacem i stavila sam testo tako što sam ga odmah okrenula kako bi se nauljilo i sa druge strane. Pokrila sam ga folijom za sveže čuvanje i krpom i ostavila sam testo da nadođe i utrostruči svoju zapreminu, što je oduzelo sat vremena i 10 minuta. S obzirom na to da sam kuvala ručak, stavila sam posudu blizu šporeta, što je ubrzalo proces.

U međuvremenu sam naseckala kajsije na srednje velike komade i zajedno sa miksom citrusa sam ih stavila u posudicu i zalila rumom. Izmešala sam i ostavila sa strane.

Kalup je prečnika 30x11x7 cm pokriven iseckanim komadima papira za pečenje, koje sam blago namazala tečnim maslacem. Testo sam lagano premesila i isekla na tri jednaka komada težine otprilike 293 g. Svaki od njih sam razvila u elipsu dužine otprilike 30 cm i rasporedila sam 1/3 sušenog voća.

Uvila sam u rolat tako što sam pričvrstila prstima i dlanom sam razvila i rastegla na radnoj površini lagano ga uvlačeći. Na ovaj način sam napravila i druga dva fitilja. Nakon toga sam ih isplela i stavila u kalup. Pokrila sam folijom za sveže čuvanje, koju sam koristila za testo i ostavila na petnestak minuta na toplom, da nadođe još jednom.

Zatim sam milibrot namazala žumancem pomešanim sa svežim mlekom. Na nekoliko mesta sam stavila sušeno voće koje sam sačuvala od onog natopljenog rumom, dopunila sam filiranim bademima i posula šećerom. Volim da pospem više šećera, ali vi procenite po vašem ukusu.

Stavila sam milibrot da se peče u zagrejanoj rerni na 170 stepeni otprilike 45-50 minuta, tako što sam na petnaestoj minuti pokrila aluminijumskom folijom, s obzirom na to da je već obio zlatkastu boju. O tome da li je gotovo sudim po tome što drveni štapić zaboden u najviši deo izlazi suv i prilikom kuckanja.

Pecivo udara tupo. Ispečeni milibrot sam prebacila na metalnu rešetku kako bi se u potpunosti ohladio.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: