Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Suši»Domaći suši Hosomaki

Domaći suši Hosomaki

IvetIvet
Početnik
381
Domaći suši Hosomaki
Fotografije: Ivet
1 / 4
15/07/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Servirajte gotov domaći suši Hosomaki uz posudicu sa soja sosom ili vasabijem po želji."

Potrebni sastojci

  • pirinač za suši - 250 g
  • sirće za suši - 2 supene kašike
  • losos - 200 g, dimljeni ili sirov
  • surimi štapići - 10 komada
  • krastavac - 1 komad
  • sir filadelfija - 1 komad
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • soja sos - 100 ml
  • kore nori - 5 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Losos stavite u tanjir i sipajte soja sos i maslinovo ulje na njega dok ne primetite da je u potpunosti pokriven. Ostavite ga u frižideru da se marinira minimum 2 sata.

Sipajte pirinač u đevđir sa veoma sitnim rupicama i veoma pažljivo ga operite hladnom vodom dok voda od njega već ne bude mutna. Zatim ga ostavite da se ocedi na 10 minuta.

Dok čekate da se pirinač skroz iscedi, naseckajte krastavac na tanke trakice. Nakon toga naseckajte lososa - ponovo na trakice i surimi štapiće - na male kockice.

Kada spremate pirinač, ne zagrevajte ringlu unapred. Sipajte pirinač u šerpu i dodajte vodu. Posebno kod pripreme sušija je pirinač, količina vode i pirinča treba da odgovara odnosu 1 prema 1. Na 250 g pirinča dodajete 250 ml vode.

Uključite ringlu na maksimalnu temperatru, poklopite i sačekajte dok na površini šerpe ne počnu da izlaze blagi mehurići. Ne otvarajte poklopac šerpe dok se to ne desi. Kada primetite da se pojavljuju mehurići, otvorite šerpu i treba da vidite da je pirinač upio svu vodu.

Prespite pirinač u plastičnu ili drvenu posudu plastičnom ili drvenom kašikom. Začinite ga sa 2 supene kašike sirćeta za suši pažljivo mešajući. Nakon toga ostavite pirinač da se skroz ohladi.

Kada se to desi, uzmite providnu foliju i dobro je uvijte oko podloge od bambusa za suši. Pazite da ne uđe vazduh. Rasporedite pirinač tako da bude dovoljno za 5 Nori kora. Stavite kore na podlogu tako da blistava strana bude okrenuta na dole. Pokvasite prste da se pirinač ne bi lepio za njih kada ga budete stavljali.

Na svaku Nori koru stavite pirinač ostavljajući po nekoliko centimetara sa gornje i donje strane svakog lista. Sa gornje strane ostavite malo više nego sa donje. Količine pirinča ne sme da bude ni previše mala, ni previše mnogo, negde otprilike 1 cm debljine.

Zatim dodajte jedan red Filadelfije, jedan red krastavca i jedan red lososa/surimi štapića.

Pažljivo počnite da uvijate suši lagano pritiskajući prilikom svakog uvijanja i pazite da ne uvijete i foliju. Rolat koji ćete dobiti treba da bude stegnut i da se ne raspada. Ovo ponovite sa svakom Nori korom tako što možete da napravite različite kombinacije proizvoda po vašem ukusu.

Svaki dobijeni rolat nasecite na 8 komada veoma oštrim nožem i laganim pokretima da se ne raspadne. Važan je pokret sečenja. Treba da bude lagan da ne bi ispao sadržaj suši rolata.

Servirajte gotov domaći suši Hosomaki uz posudicu sa soja sosom ili vasabijem po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: