Način pripreme
Pogača sa ratlukom za vašu posebnu priliku.
Sipajte sveže mleko u posudu i zagrejte ga u mikrotalasnoj.
Rastvorite kvasac zajedno sa šećerom i brašnom i ostavite 20 minuta da se smesa aktivira.
U posudi miksera umutite jaja sa kiselim mlekom, uljem, sirćetom, fanta pomorandžom, kondenzovanim mlekom i mešavinom aktiviranog kvasca. Dodajte prethodno prosejano brašno. Umesi se meko testo u koje se dodaje mekani maslac. Testo se sipa na radnu površinu i mesi dok ne bude glatko i nelepljivo na dodir... To traje oko 15 minuta od trenutka sakupljanja testa.
Premažite uljem i ostavite u posudi pokrivenoj folijom dok se ne udvostruči.
U plehu prečnika 34 cm, obloženim papirom za pečenje, pogača se formira po želji - u module stavite ratluk.
Gotovu pogaču sa ratlukom premažite umućenim žumancima i svežim mlekom. Pospite mešavinom semena.
Peć se uključuje unapred na 150 stepeni sa gornjim i donjim grejačem. U trenutku stavljanja slatke pogače u rernu, stepeni se povećavaju na 160 i uključuje se samo donji grejač. Nakon što pogača dođe do ivice posude, uključuje se i gornji grejač.
Pecite dok drveni štapić, kojim probate unutrašnjost pogače ne izađe suv.
Važno! ! Gotova pogača je 3.5 kg, od ove količine testa ostaje testo, od kojeg možete da pripremite kiflice sa ratlukom.
Komentari