Način pripreme
Sveži kvasac izmrvite u malu posudu.
Dodati 100 ml mleka koje je prethodno malo zagrejano.
Dobro promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira.
Jaja se razdvajaju na belanca i žumanca.
Maslac se istopi.
U posudu u kojoj će se mesiti testo, stavlja se speltino brašno.
Dodajte so i šećer i dobro promešajte.
U sredini se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac, preostalo mleko i belanca.
Mesi se tvrdo testo, tako što se udara u sto za mešenje 30 puta tokom mešenja.
Speltino testo je podeljeno na dva dela.
Svaki deo se razvije u debelu koru, koja se premaže istopljenim maslacem i uvije u rolat.
Svaki rolat se stavlja u posudu za pečenje na papir za pečenje.
Ostavite da se diže 30 minuta, pokriveno krpom.
Pošto naraste, premaže se umućenim žumancetom sa malo otopljenog maslaca.
Pecite hleb od spelte u zagrejanoj rerni 50 minuta na 180 stepeni.
Doza je za dve kaval pogače od spelte.