Način pripreme
Operite i oljuštite cveklu. Nasecite je na tanke kriške (kao za karpačo) pomoću sekača za povrće.
Tanke kriške korenastog povrća stavite u posudu i pomešajte sa sokom od pola limuna, solju i kašikom maslinovog ulja. Ostavite tako 20 minuta, da cvekla omekša i da se marinira.
Za to vreme tostirajte pinjole na suvom tiganju kako bi njihova divna aroma procvetala.
Listove svežeg bosiljka sitno iseckajte i dobro promešajte sa preostalim maslinovim uljem.
Da biste sastavili salatu od cvekle, poređajte tanke kriške kisele cvekle na širok tanjir. Pokušajte da ih postavite simetrično i da se preklapaju da biste dobili dva sloja.
Stavite kuglicu sira Burata u sredinu. Otvorite je da biste otkrili divnu kremastu unutrašnjost. Prelijte aromatičnim maslinovim uljem sa bosiljkom i prženim pinjolima.
Veoma ukusna i elegantna salata od cvekle i burata sira!
Beleška:
Salatu možete napraviti sa kuvanom ili pečenom cveklom.