Način pripreme
Brašno je prosejano u duboku posudu. U brašnu napravite udubljenje i u njega sipajte ugašenu sodu bikarbonu u sirćetu. Dobro se promeša. Ostali proizvodi se dodaju u brašno. Umesite meko testo.
Gotovo testo za pogaču se ostavi oko 10 minuta, umotano u čistu krpu. Testo se zatim oblikuje u pogaču. Novčić se ubaci u pogaču. Oblikovano testo se prebaci u pleh podmazan uljem i pobrašnjen.
Pogaču izbodite viljuškom da ne bi pukla tokom pečenja. Zatim se pravi testo za dekoraciju. Od navedenih proizvoda umesi se mekano testo. Gotovo testo se razvije oklagijom u tanku koru i od nje se iseku figure.
Pre stavljanja ukrasa od belog testa, pogača se premaže uljem. Zatim je uređena dekoracija. Pogača se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pecite oko 35-40 minuta.
Spremnost pogače sa sodom proverava čačkalicom. Ako na čačkalici nema ništa, onda je ppogača spremna. Pečena posna pogača za Badnje veče lagano se poprska vodom. Zatim se umota u čistu krpu na oko 10 minuta.