Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Praznična Sunce pogača

Praznična Sunce pogača

KrisiKrisi
Početnik
301179
Praznična Sunce pogača3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
16
"Praznična pogača kao sunce - ne propustite ovu ukusnu domaću lepoticu"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 2 komada + 1 belance
  • sveže mleko - 350 ml
  • ulje - 3 kašike + 2 kašike za premazivanje testa
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • suvi kvasac - 1 i 1/2 pakovanje / 10 g /
  • sirće - 1 kašika
  • brašno - oko 1 kg
  • Za umotavanje
  • svinjska mast - 1 kašika
  • maslac - 1 kašika
  • Za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • kiselo mleko - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Mleko se lagano zagreva.

Dodajte šećer, kvasac i 2 kašike brašna.

Promešajte i ostavite 10 minuta da se aktivira kvasac.

Od brašna pogodnog za domaće pogače pravi se udubljenje u koje se stavlja so, ulje, jaja, belance, 1 kašika sirćeta i sveže mleko sa kvascem. Umesite meko testo, premazati uljem, pokriti krpom i ostaviti da naraste 40 minuta.

Podignuto testo za Pogaču Sunce se deli na tri jednaka dela.

Razvijte 3 kore, svaku premažite otopljenim maslacem i mašću. Kore se stavljaju jedna na drugu i seku na 16 trouglova.

Svaki trougao se umotava u levak, samo jedan se formira u kuglu, koja se stavlja u sredinu tepsije.

Formirana pogača se diže još 40 - 50 minuta. Silikonskom četkicom se namaže mešavinom žumanca i kiselog mleka.

Pecite prazničnu Sunce pogaču na 180 stepeni 40-45 minuta.

Rerna nije prethodno zagrejana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: