Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Boršč»Ukrajinski boršč na moj način

Ukrajinski boršč na moj način

LiusiLiusi
Početnik
6147
Ukrajinski boršč na moj način1 / 2
10/06/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Interesantna varijanta klasičnog brošča, pripremljen sa ukusnom teletinom i mnogo povrća"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 550 g ili drugo
  • luk - 2 glavice crni
  • cvekla - 1 glavica
  • šargarepa - 2 komada
  • paprike - 1 komad
  • beli luk - 2 čena
  • celer - mala kriška
  • krompir - 1 komad, srednji
  • kupus - 1 mala glavica ili pola veće
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • maslac - 20 g
  • lovorov list
  • biber - 6 - 7 zrna
  • so
  • šećer
* merne jedinice

Način pripreme

Teletinu, svinjetinu ili piletinu (ja najviše volim sa teletinom) iseckamo i kuvamo sa jednom glavicom luka, nekoliko zrna bibera, lovorovog lista i soli u 1.5-2 l vode.

Polovinu cvekle, polovinu šargarepe i celer oljuštimo i isečemo na štapiće. Krompir sečemo na kockice. Stavljamo i jednu papriku.

Povrće dodajemo u poluskuvano meso i kuvamo 15-20 minuta. Ne treba da se raskuva.

Preostalu cveklu i šargarepu izrendamo. Luk sitno iseckamo.

Pravimo zapršku. U tiganj stavljamo ulje i jedno parče maslaca. Dodajemo luk i pržimo dok ne dobije zlatnu boju. Nakon toga stavljamo cveklu sa šargarepom.

Kad omekša dodajemo sos od paradajza (50 g paradajz pirea razredimo sa 400 ml vode) dobro mešamo. Dodajemo 1 supenu kašiku šećera, čen belog luka. Mešamo dok se ne zgusne.

Dodajemo zapršku u kuvano meso i povrće u šerpi. Ostavljamo da vri još 3-5 minuta.

Sečemo kupus na tanke ivice. Stavljamo poslednje. Kad stavimo i supa ponovo provri, videćemo da se kupus naduva. Smanjimo vatru i čekamo da potone Isključimo, dodajemo peršun i mirođiju i skidamo sa vatre.

Važno je da ne prekuvamo kupus. Prekuvani kupus nije mnogo ukusa.

Prilikom serviranja u tanjir stavljamo 1 supenu kašiku kisele pavlake ili pola supene kašike majoneza.

Najukusniji je boršč od prethodnog dana!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: