Način pripreme
Teletinu, svinjetinu ili piletinu (ja najviše volim sa teletinom) iseckamo i kuvamo sa jednom glavicom luka, nekoliko zrna bibera, lovorovog lista i soli u 1.5-2 l vode.
Polovinu cvekle, polovinu šargarepe i celer oljuštimo i isečemo na štapiće. Krompir sečemo na kockice. Stavljamo i jednu papriku.
Povrće dodajemo u poluskuvano meso i kuvamo 15-20 minuta. Ne treba da se raskuva.
Preostalu cveklu i šargarepu izrendamo. Luk sitno iseckamo.
Pravimo zapršku. U tiganj stavljamo ulje i jedno parče maslaca. Dodajemo luk i pržimo dok ne dobije zlatnu boju. Nakon toga stavljamo cveklu sa šargarepom.
Kad omekša dodajemo sos od paradajza (50 g paradajz pirea razredimo sa 400 ml vode) dobro mešamo. Dodajemo 1 supenu kašiku šećera, čen belog luka. Mešamo dok se ne zgusne.
Dodajemo zapršku u kuvano meso i povrće u šerpi. Ostavljamo da vri još 3-5 minuta.
Sečemo kupus na tanke ivice. Stavljamo poslednje. Kad stavimo i supa ponovo provri, videćemo da se kupus naduva. Smanjimo vatru i čekamo da potone Isključimo, dodajemo peršun i mirođiju i skidamo sa vatre.
Važno je da ne prekuvamo kupus. Prekuvani kupus nije mnogo ukusa.
Prilikom serviranja u tanjir stavljamo 1 supenu kašiku kisele pavlake ili pola supene kašike majoneza.
Najukusniji je boršč od prethodnog dana!