Način pripreme
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temepraturi.
Zagrejte sveže mleko do telesne temperature i stavite u njega po jednu kašiku brašna i šećera, izmešajte i izmrvite pola kockice svežeg kvasca. Ostavite na toplom na 10-15 minuta da se aktivira.
Brašno prosejte tri puta, kako bi mogao da uđe vazduh u njega i u sredini napravite udubljenje.
U njega stavite sirće, esenciju ruma i malo soli. Umutite jaja sa šećerom i dodajte ih. Počnite da mesite testo, tako što po malo dodajete kvasac koji, je aktiviran u mleku. Mesite dok se ne dobije glatko testo, ukoliko je potrebno, dodajte još malo brašna ili mleka.
Oblikujte testo u loptu i udarajte ga 100 puta o sto ili radnu površinu, tako što na svakih 20 udaraca stavljate po malo maslaca i ulja, razvucite ga i rukama i udarajte o radnu površinu. Na kraju lopta od milibrot testa treba da upije celu količinu masnoće.
Ostavite ga pokrivenog kuhinjskom folijom na toplom da nadođe. Bilo bi dobro da prostorija u kojoj ćete mesiti bude topla, vreme narastanja testa zavisi od toplote, otprilike 2 sata. Ne preporučujem narastanje milibrota u rerni, ostavite ih da udvostruče i utrostuče svoju zapreminu prirodnim putem.
Tepsiju namažite maslacem ili uljem i stavite papir za pečenje. Za ovaj milibrot biće vam neophodna tepsija prečnika otprilike 24 cm sa visokim zidovima. U ovom slučaju sam koristila šerpu.
Kada se testo vidljivo digne i nadođe, odmah ga premesite dodavajući naseckani miks sušenog voća (kajsije, suvo grožđe, borovnice) i podelite na tri jednaka dela. Ispletite u pletenicu i uvijte u rolat.
Stavite pažljivo ispleteno testo u tepsiju i pokrijte krpom. Ostavite na 30 minuta do sat vremena dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Umutite jaje sa malo svežeg mleka i namažite klasični Uskršnji kolač - milibrot. Pospite šećerom.
Pecite na 170 stepeni otprilike 40 minuta pazeći da odozgo ne zagori. Ako počne da hvata koricu na dvadesetoj minuti, pažljivo otvorite rernu i pokrijte aluminijumskom folijom ili vlažnim papirom za pečenje da ne izgori.
Izvadite gotov klasični domaći milibrot i ohladite na rešetci.