Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Klasičan domaći Uskršnji kolač (milibrot)

Klasičan domaći Uskršnji kolač (milibrot)

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Klasičan domaći Uskršnji kolač (milibrot)3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
4
"Klasični domaći Uskršnji kolač - milibrot - mekan, u nitima - prosto efektan"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, za milibrote
  • šećer - 120 g + 50 g za posipanje
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 70 ml
  • maslac - 70 g, meki
  • so - 1 kašičica
  • esencija - 5 kapljica, rum
  • jaja - 4 komada
  • kvasac - 20 g, svež
  • sveže mleko - 180 ml
  • sušeno voće - 100 g, miks
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temepraturi.

Zagrejte sveže mleko do telesne temperature i stavite u njega po jednu kašiku brašna i šećera, izmešajte i izmrvite pola kockice svežeg kvasca. Ostavite na toplom na 10-15 minuta da se aktivira.

Brašno prosejte tri puta, kako bi mogao da uđe vazduh u njega i u sredini napravite udubljenje.

U njega stavite sirće, esenciju ruma i malo soli. Umutite jaja sa šećerom i dodajte ih. Počnite da mesite testo, tako što po malo dodajete kvasac koji, je aktiviran u mleku. Mesite dok se ne dobije glatko testo, ukoliko je potrebno, dodajte još malo brašna ili mleka.

Oblikujte testo u loptu i udarajte ga 100 puta o sto ili radnu površinu, tako što na svakih 20 udaraca stavljate po malo maslaca i ulja, razvucite ga i rukama i udarajte o radnu površinu. Na kraju lopta od milibrot testa treba da upije celu količinu masnoće.

Ostavite ga pokrivenog kuhinjskom folijom na toplom da nadođe. Bilo bi dobro da prostorija u kojoj ćete mesiti bude topla, vreme narastanja testa zavisi od toplote, otprilike 2 sata. Ne preporučujem narastanje milibrota u rerni, ostavite ih da udvostruče i utrostuče svoju zapreminu prirodnim putem.

Tepsiju namažite maslacem ili uljem i stavite papir za pečenje. Za ovaj milibrot biće vam neophodna tepsija prečnika otprilike 24 cm sa visokim zidovima. U ovom slučaju sam koristila šerpu.

Kada se testo vidljivo digne i nadođe, odmah ga premesite dodavajući naseckani miks sušenog voća (kajsije, suvo grožđe, borovnice) i podelite na tri jednaka dela. Ispletite u pletenicu i uvijte u rolat.

Stavite pažljivo ispleteno testo u tepsiju i pokrijte krpom. Ostavite na 30 minuta do sat vremena dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Umutite jaje sa malo svežeg mleka i namažite klasični Uskršnji kolač - milibrot. Pospite šećerom.

Pecite na 170 stepeni otprilike 40 minuta pazeći da odozgo ne zagori. Ako počne da hvata koricu na dvadesetoj minuti, pažljivo otvorite rernu i pokrijte aluminijumskom folijom ili vlažnim papirom za pečenje da ne izgori.

Izvadite gotov klasični domaći milibrot i ohladite na rešetci.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: