Način pripreme
U 100 ml mlake vode izmrviti kvasac sa šećerom i ostaviti da se aktivira. Sipajte kvasac u sredinu brašna, dodajte ostale proizvode bez sira i maslina i umesite srednje mekano testo. Ostavite da se diže dok ne udvostruči zapreminu.
Odvojite lopticu veličine pomorandže i stavite je lagano spljoštenu u sredinu pleha od 30 cm na papir za pečenje.
Ostatak se podeli na dva dela. Svaki se razvije u pravougaonu koru, premaže uljem i pospe izmrvljenim sirom.
Pokrijte drugom korom odozgo i isecite na 8 traka od po 2-3 cm. Urolajte trake u oblik puža, lagano ih povlačeći, i poređajte ih blizu centra.
Masline isecite na komade. Pogača se premaže umućenim žumancetom sa malo ulja i posipa makom. Na svakog puža stavljamo po parče masline, a u sredini se formira krst u znak sećanja na naše preminule najmilije.
Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni do zlatne boje, oko 40-45 minuta.
Izvadite na rešetku i premažite maslacem.
Pokrijte krpom i ostavite neko vreme.