Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Obredna pogača za pomen

Obredna pogača za pomen

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5469k561
Obredna pogača za pomen
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 4
25/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Da pomenemo se najmilije, koji više nisu među nama, obrednom pogačom za pomen"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 20 g
  • voda - 300 ml, mlaka
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • jaja - 2 komada, bez 1 žumanca
  • ulje - 3 kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 700 g
  • sir - 150 g
  • masline - 6 - 7 komada
  • ulje - za premazivanje i maslac
  • seme maka - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U 100 ml mlake vode izmrviti kvasac sa šećerom i ostaviti da se aktivira. Sipajte kvasac u sredinu brašna, dodajte ostale proizvode bez sira i maslina i umesite srednje mekano testo. Ostavite da se diže dok ne udvostruči zapreminu.

Odvojite lopticu veličine pomorandže i stavite je lagano spljoštenu u sredinu pleha od 30 cm na papir za pečenje.

Ostatak se podeli na dva dela. Svaki se razvije u pravougaonu koru, premaže uljem i pospe izmrvljenim sirom.

Pokrijte drugom korom odozgo i isecite na 8 traka od po 2-3 cm. Urolajte trake u oblik puža, lagano ih povlačeći, i poređajte ih blizu centra.

Masline isecite na komade. Pogača se premaže umućenim žumancetom sa malo ulja i posipa makom. Na svakog puža stavljamo po parče masline, a u sredini se formira krst u znak sećanja na naše preminule najmilije.

Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni do zlatne boje, oko 40-45 minuta.

Izvadite na rešetku i premažite maslacem.

Pokrijte krpom i ostavite neko vreme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: