Način pripreme
Pileće batake odvojimo od kostiju, operemo hladnom vodom i osušimo.
U velikoj posudi ili plehu pomešamo suve sastojke (beli origano, selen i čubar), prethodno sitno izmrvljene. Promešamo lepo da se ravnomerno pomešaju.
Dodajemo čenove belog luka (prethodno izgnječene u avanu), so, biber i ponovo promešamo. U dobijenu smesu uvaljamo svaki batak, natrljamo sa svih strana.
Prebacujemo u odgovarajuću posudu sa poklopcem ili u kesu i stavljamo u frižider na 30 minuta da se začine, a najbolje na jednu noć.
Nakon što odstoji dovoljno vremena namažemo obilno uljem pre pečenja.
Šargarepu i crni luk oljuštimo i isečemo tanko - šargarepu na duguljaste trake, luk na krugove. Uz pomoć četke namažemo obilno uljem.
Povrće i pileće batake bez kostiju pečemo na dobro ugrejanom roštilju, prethodno namazanom slaninom.
Kad se ispeče lepi sa jedne strane, povrće ponovo mažemo uljem pre okretanja.
U odgovarajući glineni pleh poređamo na dno red pečenog luka, nakon toga šargarepu, odozgo pečene šnicle, ponovo luk i šargarepu. Poklopimo i ostavljamo 20-30 minuta na isključenom roštilju da odstoje pre serviranja.
Pileći bataci bez kostiju sa povrćem na roštilju su veoma ukusni!
Ako vam se dopada recept probajte i naše druge predloge za batake na roštilju i pečeno povrće.