Način pripreme
Ulje i maslac se zagrevaju u šerpi. Dodaje se brašno i nakon što se zaprži, dodaje se sitno naseckan crni luk.
Začinajva se univerzalnim začinom, crnim biberom po ukusu i sipa se otprilike 1 litar telećeg bujona.
Meša se i dodaje se krompir naseckan na kockice i šargarepa naseckana na male trakice.
Prethodno skuvano teleće meso se secka na male komadiće i dodaje se u čorbu. Na kraju se dodaje izmrvljena fida i pečurke naseckane prema njihovoj vrsti (u mom slučaju su cele, zato što su čamavke).
Čorba se ostavlja da malo vri još desetak minuta na smanjenoj ringli, nakon čega se sklanja sa strane.
Za hladnu zapršku u posudici se pomešaju žumance, naseckani beli luk i limunov sok i dobro se umute.
Postepeno se dodaje po malo teleće supe dok se temperira. U skuvanu čorbu se dodaje hladna zaprška, meša se, posipa se sitno iseckanim listićima bosiljka i spremna je za konzumaciju.
Teleća čorba na ohridski način je veoma ukusna!
Ako ti se recept dopada, probaj i naše predloge za ukusnu kuvanu teletinu ili ovaj teleći gulaš.