Način pripreme
Ne znam više koliko dugo sam čekala ovaj majumnski hleb i evo, došlo je vreme! Nisam ga dobro smislila u smislu tačnog mesta različitih loptica, mogao je lepše da ispadne, ali je pak ukus neverovatan! Takođe i ova aroma maslaca i začina je čarobna!
Evo mog recepta: 500 grama belog brašna i 100 grama integralnog brašna sam pomešala sa kašičicom soli.
Rastvorila sam 20 grama svežeg kvasca u 350 ml toplog svežeg mleka.
Razbila sam jedno jaje na sobnoj temperaturi direktno u brašno, nakon toga sam dodala i sveže mleko sa kvascem i 50 ml ulja.
Dobro sam izmešala kašikom i pokrila folijom da nadođe dok se ne udvostruči zapremina! Kada se to desi, premesim sa malo brašna.
Ponovo folijom pokrivam nadošlo testo i ostavljam na pola sata da se opusti, što se kaže, nakon čega otkidam male komade i umačem ih u istopljeni maslac, a zatim u ljutenicu, u bilje i začine, u semenke.
Hleb ređam u posudu od vatrostalnog stakla koju sam obilno podmazala mekim maslacem. Generalno, u većini recepata ovaj hleb se ređa u kalup za kolač, ali ja sam odlučila da ne bude u njemu.
Poređani hleb sam poklopila poklopcem i ostavila sam na poslednje dizanje. Stavila sam u hladnu rernu i uključila na 200 stepeni ne skidajući poklopac. Pekla sm dok hleb nije ispunio posudu i u toj etapi sam otvorila kako bih zapekla lepu i ukusno koricu.
To je to. Izuzetno mekan i veoma ukusan majmunski hleb sa začinima. Odlazi u favorite!