Način pripreme
U šerpu sipajte 1 litar vode i 50 ml ulja.
Dodajte sitno naseckani luk, šargarepu i oljušteni paradajz naseckan na kockice.
Ostavite povrće da se kuva poklopljeno otprilike 20 minuta.
Nakon toga dodajte boraniju oceđenu od vode (ako koristite svežu, prethodno je skuvajte u posoljenoj vodi otprilike 30 minuta).
U posudicu stavite brašno, alevu papriku, sipajte malo hladne vode i izmešajte, tako da dobijete retku kašu. Dodajte je u ključalo povrće i izmešajte.
Dodajte lovorove listiće, začin od povrća, sitno naseckane čenove belog luka i izmešajte.
Ostavite čorbu od boranije da malo vri još 10 minuta.
Sklonite sa ringle i nakon 10 minuta napravite hladnu zapršku, tako što u posudi umutite jaje sa kiselim mlekom.
Kutlačom uzmite malo toplog bujona i sipajte polaku u hladnu zapršku, uz energično mešanje.
Sipajte preliv u šerpu i dobro izmešajte.
Spremljena na ovaj način, ova čorba od boranije sa hladnom zaprškom postaje veoma jednostavna i ukusna.
Sa boranijom preporučujemo da probate i ovo ukusno jelo sa boranijom ili boraniju sa krompirom.