Način pripreme
Očistite kosti oba fileta lososa pincetom. Losos može biti sa ili bez kože, kako želite.
Listove blitve operite, dva odvojite, a ostatak iseckajte na krupno. Ostavljene listove kratko blanširajte u vreloj vodi da omekšaju.
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i kratko propržite sitno iseckan beli luk. Vatra ne treba da bude jaka, da ne bi izgoreo beli luk i da ne bi kasnije bio gorak.
Dodajte iseckanu blitvu i dva prstohvata soli. Promešajte i dinstajte 5 minuta.
Sipajte sveže mleko i bujon i kuvajte, često mešajući, 16-17 minuta.
Za to vreme svaki file lososa posebno umotajte u blanširani list blitve, prethodno posolite ribu i unutra stavite grančicu ruzmarina i peršuna.
Stavite filee u aparat za kuvanje na pari i kuvajte 15-16 minuta.
Kada je sve spremno, kuvanu blitvu ispasirajte, dodajte maslac i ceđeno kiselo mleko i umutite dok ne postane glatka smesa. Pošto krem ne postaje mnogo gust, umesto ceđenog kiselog mleka možete koristiti i krem sir ili kiselu pavlaku.
Sipajte malo zelenog krema u tanjire za serviranje i odozgo stavite komad lososa umotan u list. Možete i otvoriti list da tanjir bude lepši.
Losos sa kremom od blitve je jednostavno jelo sa malo sastojaka, koje, servirano sa ukusom, može da izgleda veoma lepo i elegantno.
Bon apetit!
Pogledajte još ukusnih predloga za kotlete od lososa i losos u rerni.