Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Pačetina»Pačiji magre»Pačetina magre sa sosom od smokava i pireom od šargarepe

Pačetina magre sa sosom od smokava i pireom od šargarepe

Denis BiserovDenis Biserov
Početnik
10238
Pačetina magre sa sosom od smokava i pireom od šargarepe
Fotografije: Denis Biserov
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
1
"Ovo je moja verzija pačetine magre i stvarno se nadam da će vam se dopasti"

Potrebni sastojci

  • majčina dušica - 5 g
  • kardamon - 5 - 10 semenki
  • maslac - 30 g
  • med - 2 kašike
  • crveno vino - 200 ml
  • mleko - 150 ml
  • so
  • šargarepa - 300 g
  • pomorandža - 1 komad
  • smokve - 1 - 2 komada
  • pačje grudi - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa pireom tako što oljuštimo šargarepu i isečemo je na krupnije kriške, pa stavimo u šerpu napunjenu do pola vodom, dodamo grančicu majčine dušice, so i koru pomorandže i pustimo da se kuva 40-50 minuta dok ne bude gotovo. Kada su šargarepe skuvane, ocedimo ih od vode i stavimo u blender, dodamo mleko, maslac i malo soka od pomorandže i miksamo dok pire od šargarepe ne postane gladak, ostavimo da odmara i počnemo sa pripremom sosa.

Uzmemo kaserolu ili šerpu i ulijemo vino unutra, zatim očistimo kardamon i izvadimo semenke i stavimo ih sa vinom, pa dodamo med, grančicu majčine dušice i narendamo koru od pomorandže i stavimo šerpu na šporet na srednjoj vatri oko 15 minuta, ali da ne provri. Sada smokve spremamo tako što ih isečemo na veće polumesece i kada prođe 15 minuta dodamo ih u sos.

Pustite da se sos kuva još 15 minuta sa smokvama već na višoj temperaturi, može da proključa. Kada istekne vreme, cediljkom procediti u posudu i kašikom lagano pritisnuti smokve da se što više istisnu, količina sosa koju treba ostaviti treba da bude oko 50 ml. Sada ga pustimo da se odmori i počnemo sa pačetinom.

Uzimamo magre (grudi patke), koji je već trebalo da stoji u frižideru, inače će se mast istopiti i biće teško da se seče, okrenemo ga masnom stranom na gore i napravimo rezove na oko 1 cm rastojanja, tako što zasecamo samo mast, a ne dolazimo do mesa, zatim ga okrenemo i uradimo isto u dijagonali, trebalo bi da dobijemo oblik dijamanta. Sada posolite i stavite u hladan tiganj na srednju temperaturu na masnu stranu oko 2-3 min treba da postane zlatna, takođe će pustiti dosta masnoće i dobro je ocedite bar 2 puta da se ne prži, već da porumeni, okrenite magre na ostale strane na 30 sekundi da se zatvori i zadrži sok unutra.

Zatim ga stavite u pleh i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni između 3 i 6 minuta, u zavisnosti od toga da li volite srednje ili dobro pečeno. Sada izvadite iz rerne i ostavite da odstoji na papiru 1-2 minuta i gotovo.

Za serviranje možete iskoristiti svoju maštu ili pogledati slike ili video koji su postavljeni.

zabavite se :)

Pogledajte i šta je pačji magre ili probajte ovaj pačji magre sa borovnicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: