Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Musaka po receptu Ivana Zvezdeva

Musaka po receptu Ivana Zvezdeva

ZoriZori
Guru
8932865k
Musaka po receptu Ivana Zvezdeva7 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Musaka po receptu Ivana Zvezdeva - znači da će sigurno biti veoma ukusna"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 600 g mešavina
  • krompir - 1 kg
  • šargarepa - 2 komada, manje
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 400 g oljušten iz konzerve, pasiran
  • ulje - 6 kašika
  • so - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašika
  • čubar - 1 kašičica, suv
  • biber - po ukusu
  • za preliv
  • ulje - 4 kašike
  • brašno - 3 kašike
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 3 komada
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Šargarepa i krompir se oljušte, operu i iseku na kockice iste veličine.

Prebacite ih u pleh za pečenje, dodajte 2 kašike ulja i 4 kašike pasiranog paradajza, posolite sa malo soli i bibera i promešajte.

Pleh se stavlja u rernu zagrejanu na 180 stepeni, na srednju rešetku i uključuje ventilator, a proizvodi se peku 15 minuta, za to vreme se 1-2 puta mešaju uz pomoć kašike, da su ravnomerno pečeni.

Crni luk sitno naseckati i dinstati na 4 kašike ulja i prstohvatu soli nekoliko minuta. Dodati mleveno meso i pržiti dok ne pobeli i izmrvi se. U mleveno meso se dodaju 2 kašike aleve paprike, so i čubar po ukusu i ostatak pasiranog paradajza. Čim smesa provri, sklanja se sa šporeta.

Izvadite pleh sa krompirom i šargarepom iz rerne i preko njih se stavlja mešavina iz tiganja.

Dodajte 150 ml vrele vode, dobro izmešajte proizvode u plehu i pecite musaku oko 30-35 minuta na 180 stepeni na srednjoj rešetki.

Za preliv, u isti tiganj sipajte malo ulja i, čim se zagreje, dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje pola minuta. U brašno dodajte hladno sveže mleko i prokuvajte uz stalno mešanje.

U posebnoj posudi umutite jaja i sipajte u njih vrelu mlečnu mešavinu - takođe uz stalno mešanje. Na kraju se preliv začini solju i biberom.

Preliv se ravnomerno raspoređuje po pečenoj musaki, jelo se vraća u rernu na još 15 minuta, dok se ne dobije ukusna zlatnosmeđa korica.

Po želji, svaka porcija musake se servira sa kiselim mlekom.

Musaka po receptu Ivana Zvezdeva je gotova.

Naučite i kako da napravite najvazdušastiji preliv za musaku ili probajte našu grčku musaku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: