Način pripreme
Stavite oko 2 litra vode na šporet da provri sa malo soli. Nakon što voda provri, ubacite očišćeno i oprano zelje. Kuvajte 3-5 minuta.
Zelje se ocedi i sitno isecka. Šargarepa, luk i čenovi belog luka se sitno iseckaju i stave u ulje sa malo vode da se dinstaju. Dodaje se sremuš i kada povrće omekša dodaju se zelje, pirinač, aleva paprika, nana, selen i topla voda.
Dodajte prethodno oprani i očišćeni pirinač. Kada se pirinač skuva, prolećna čorba se skida sa vatre i pravi se zaprška.
U posudi umutite jaja sa kiselim mlekom, biberom i limomusom i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Postepeno dodajte malo bujona od čorbe od zelja i dobro umutite.
Sklonite lonac sa vatre i dodajte zapršku u tankom mlazu uz stalno mešanje. Čorba od zelja se posoli nakon što je dodata zaprška po ukusu.
Pogledajte i kako da konzervirate zelje ili da bude lakše - kako pravilno čuvati zelje.