Način pripreme
Počinjemo sa čišćenjem ribe, koju stavljamo na stranu kada je gotova.
Očistimo čenove belog luka i sečemo ih na kolutove, kao i paradajz. Isečemo limun na dve polovine.
Nastavljamo sa aromatiziranjem ribe, posipanjem soli i mešavine začina po dasci ili tanjiru. Iscedimo i limun, a ako ima semenki, uklonimo ih.
Već opranu ribu dobro osušimo i stavimo na začine. Dobro je pokrijemo začinima sa obe strane.
Ribu počinjemo da punimo tako što prvo stavimo kriške belog luka, 3-4 kriške paradajza, 2-3 grančice ruzmarina i još malo belog luka. Po unutrašnjosti ribe rasporedimo ostatak začina.
U ribu stavimo malo maslinovog ulja, pa u nju, kao i po koži, posipamo još malo začina.
Stavljamo ribu u nauljeni pleh i spremni smo za rernu.
Pokrijemo pleh aluminijumskom folijom i pečemo brancina u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Posle 30-ak minuta skinemo foliju i vratimo pleh u rernu da koža ribe dobije prijatnu preplanulost. Nakon još 15-20 minuta, riba je gotova.
Pogledajte i koji su najbolji prilozi za ribu i saznajte zašto je dobro češće jesti brancina.