Obredni hleb

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2594k
Obredni hleb
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Osim što je ukusan i vazdušast, ovaj obredni hleb ukrasiće vašu trpezu tokom praznika."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 3 komada (1 žumance za mazanje)
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • sveži kvasac - 1 kocka
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašika
  • ulje - 5 kašika
  • brašno - 1100 g
  • sirće - 1/2 kašičice
  • kravlji maslac - 100 g za mazanje
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte oko 100 ml toplog mleka, dodajte šećer, promešajte i dodajte kvasac.

Pospite brašnom i ostavite da se aktivira. Umutite jaja sa kiselim mlekom i preostalim svežim mlekom, sipati ulje i sipajte u prosejano brašno sa kvascem.

Umesite glatko testo, ostavite ga da naraste na toplom mestu, pa podelite na 5 jednakih loptica + 1 veću i 1 manju za sredinu.

Pet loptica razvijte u okrugle kore, svaku premažite maslacem i stavite jednu na drugu bez poslednje.

Isecite ih na 8 trouglova, svaki isecite po sredini i samo 4 od njih saviijte na stranu, da se slojevi rastvore, a druga 4 probušite odozdo nagore da dobijete list.

Od preostalog testa formirajte lepu glatku kuglu, a manji deo razvijte u koru, isecite na trakice i ispletite preko lopte. Stavite loptu na sredinu u tepsiju obloženu papirom za pečenje, a ostale delove poređajte sa strane.

Sa fotografije u sirovom obliku dobićete predstavu o tome kako su raspoređeni delovi. Prazničnu pogaču ostavite da naraste, pa ga premažite žumancem i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni do lepe zlatne boje.

Nakon vađenja iz rerne premažite ga maslacem.

Osim što je ukusan i lep, ovaj obredni hleb ukrasiće vašu trpezu tokom praznika.

Pogledajte i koje brašno odabrati za pogače, kao i koliko narasta testo za hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: