Način pripreme
U posudu sipajte oko 100 ml toplog mleka, dodajte šećer, promešajte i dodajte kvasac.
Pospite brašnom i ostavite da se aktivira. Umutite jaja sa kiselim mlekom i preostalim svežim mlekom, sipati ulje i sipajte u prosejano brašno sa kvascem.
Umesite glatko testo, ostavite ga da naraste na toplom mestu, pa podelite na 5 jednakih loptica + 1 veću i 1 manju za sredinu.
Pet loptica razvijte u okrugle kore, svaku premažite maslacem i stavite jednu na drugu bez poslednje.
Isecite ih na 8 trouglova, svaki isecite po sredini i samo 4 od njih saviijte na stranu, da se slojevi rastvore, a druga 4 probušite odozdo nagore da dobijete list.
Od preostalog testa formirajte lepu glatku kuglu, a manji deo razvijte u koru, isecite na trakice i ispletite preko lopte. Stavite loptu na sredinu u tepsiju obloženu papirom za pečenje, a ostale delove poređajte sa strane.
Sa fotografije u sirovom obliku dobićete predstavu o tome kako su raspoređeni delovi. Prazničnu pogaču ostavite da naraste, pa ga premažite žumancem i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni do lepe zlatne boje.
Nakon vađenja iz rerne premažite ga maslacem.
Osim što je ukusan i lep, ovaj obredni hleb ukrasiće vašu trpezu tokom praznika.
Pogledajte i koje brašno odabrati za pogače, kao i koliko narasta testo za hleb.