Način pripreme
U posudi pomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu, so i šećer.
Izmešajte, napravite udubljenje i u njega sipajte ulje, gaziranu vodu i sirće.
Izmešajte drvenom varjačom dok se testo ne skupi u loptu.
Sipajte brašno na radnu površinu i dodatno mesite da se dobije glatka smesa i oblikujte pogaču.
Pogaču od sode prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, pokrijte svežom folijom i vatrostalnim poklopcem.
Stavite u frižider na 2 sata.
Zatim skinite foliju, oštrim nožem napravite krst /po želji i druge oblike/, pospite brašnom.
Prazničnu pogaču stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 220 stepeni sa vatrostalnim poklopcem na 5 minuta, zatim skinite poklopac, smanjite rernu na 190 stepeni i dopecite pogaču još 20-25 minuta.
Ispečenu prazničnu pogaču sa sodom pokrijte pamučnom krepom i sačekajte da naraste.
Pogledajte još kako da pogača bude mekša i obavezno probajte naše pogače sa sodom.