Način pripreme
Višnje dobro operite i uklonite drške. Možete ostaviti koštice, jer daju blagu aromu, ali ako želite, možete ih ukloniti.
Stavite višnje i vodu u veliku šerpu. Krčkajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta, dok višnje ne omekšaju i puste sok.
Procedite smesu kroz gazu ili finu cediljku, nežno pritiskajući voće da iscedite maksimalnu količinu soka.
Dobijeni sok od višanja sipajte nazad u šerpu, dodajte šećer i dobro promešajte. Kuvajte sirup na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori.
Dodajte sok od limuna za bolji ukus i stabilnost sirupa.
Vrući sirup sipajte u prethodno sterilisane flaše ili tegle, dobro zatvorite i okrenite posude naopako da se dobro zatvore.
Čuvajte sirup od višanja za razblaživanje na hladnom, tamnom mestu. Nakon otvaranja čuvati u frižideru.
Sirup pomešajte sa vodom u odnosu 1:4 ili po vašem ukusu. Možete dodati led i sveže listove nane za osvežavajući bezalkoholni koktel.