Način pripreme
Svinjski vrat ili plećka se naseckaju na komade veličine jedne porcije i prebacuju se u šerpu sa malo ulja da se zaprži na 2-3 minute.
Zatim se sipa otprilike 800 ml vruće vode, dodaje se malo soli, zrna pimenta i crni biber, lovorov list i ostavlja se na tihoj vatri da se dinsta 30 minuta dok meso u potpunosti ne omekša.
Za to vreme se pirinač opere i namoči vodom i kašičicom soli.
Luk (crni luk i praziluk), šargarepa, celer i čenovi belog luka se sitno naseckaju. Dinstaju se sa prstohvatom soli u ostalom ulju 5-6 minuta, nakon čega se dodaje pirinač oceđen od vode i nakon još par minuta - i izgnječeni paradajz i crvene paprike.
Postepeno se sipaju 2, 5 šolje bujona u kojem se kuvalo meso, dodaje se so i crni biber po ukusu i prebacuje se u tepsiju podmazanu maslacem.
Odozgo se ređa svinjsko meso i na svako parče se stavlja po malo maslaca.
Jelo sa pirinčem i svinjetinom se peče u sredini prethodno zagrejane rerne na 170-180 stepeni dok ne bude gotovo (otprilike 20 minuta).
Nakon vađenja rerna sa slovenskim đuvečom se uvija aluminijumskom folijom ili krpom i ostavlja se na otprilike 10 minuta da pirinač ostane sočan.
Svinjsko-slovenski đuveč se servira posut sitno naseckanim peršunom.
Prijatno!
Pogledajte još koliko dugo se čuva svinjetina u zamrzivaču. A znate li koliko proteina ima u svinjskom mesu.