Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Pohovane teleće ćuftice u hrskavoj korici od parmezana

Pohovane teleće ćuftice u hrskavoj korici od parmezana

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5451593k
Pohovane teleće ćuftice u hrskavoj korici od parmezana4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
5
"Najukusnije zalogaji protiv gladi, uvijene hrskavom koricom od parmezana - jedite po nekoliko kada ogladnite."

Potrebni sastojci

  • Za ćuftice
  • teleće mleveno meso - 500 g
  • mocarela - 20 komada, bejbi
  • mrvice hleba - 180 g
  • crveno vino - 40 ml
  • jaja - 2 komada (žumanca)
  • mladi luk - 3 struka, beli deo
  • crni biber - 1/2 kašičice, sveže mleveb
  • čubar - 1 kašičica
  • kajenska paprika - 1 kašičica, ravna, po želji
  • so - po ukusu
  • Za pohovanje
  • belanca - 2 komada
  • kukuruzno brašno
  • origano - sušen i izmrvljen
  • parmezan - 50 g
  • prezle - 1 šolja
  • biljno ulje - za prženje (mast)
* merne jedinice

Način pripreme

Teleće meso je suvije teksture, zato je odgovarajuće za pohovanje. Moje je domaće i nije začinjeno.

U posudu stavljamo teleće mleveno meso i pravimo udubljenje u njemu. U drugoj posudi umutimo žumanca tako što dodajemo u njih sitno naseckan mladi luk i začine - crni biber i alevu papriku, čubar i so po ukusu.

MRvice hleba pomešamo sa crvenim vinom. Dodajemo ih u mleveno meso zajedno sa začinima i žumancima. Mešamo i dobro umesimo mleveno meso.

Uvek dodajem začine na ovaj način, zato što se ravnomerno raspoređuju u mleveno meso. Stavljamo ga u frižider na jedan dan i jednu noć da upije začine.

Od smese pravimo loptice veličine loptice za ping pong kako bi se ravnomerno ispržile i ostale sočne iznutra.

Da se mleveno meso ne bi lepilo, ruke namažemo biljnom masnoćom.

U sredinu svake loptice stavljamo kuglicu mocarele. Moja je domaća i kuglice su manje od kupovnih,

Ređamo gotove teleće ćuftice na tanjir, spremne za prženje.

Pripremamo sastojke za pohocanje tako što u jedan tanjir sipamo začinjene prezle, u drugi brašno za uvaljivanje, a u treći umućena jaja. U prezle dodajemo parmezan i 1 kašičicu osušenog origana.

Svaku lopticu uvaljamo redosledom u belanca, zatim u brašno, u belanca i na kraju u prezle. Pržimo u prethodno zagrejanoj masnoći dok ne postanu zlatkaste. Najukusnije budu ako se isprže u svinjskoj masti.

Gotove sočne ćuftice stavljamo na papirni ubrus da upije masnoću iz njih.

Ukrašavamo namazom sa jajima i majonezom (po receptu) i sezonskom salatom.

Savet: Ćuftice možete da ispržite i u dubokoj masnoći. Ako nije dovoljno zagrejana ćuftice će se napojiti masnoćom i promeniće svoj ukus.

Takođe, pogledajte kako da napravite teleće ćuftice sa paradajz sosom ili omiljene teleće ćuftice na turski način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: