Način pripreme
Recept sam našla na internetu. Za pripremu sam koristila mikser,
Prvi aktiviramo kvasac sa malo ugrejanog mleka sa kašicicom šećera i 2-3 kašike brašna.
Rastvorimo šećer u mlakom mleku dok se ne rastope kristali, umutimo jaja sa korom limuna i vanilom, dodajemo polovinu ulja.
U prosejano brašno sipamo jaja sa vanilom, koru od limuna i ulje, mleko sa šećerom i aktivirani kvasac.
Počinjemo mućenje sa žicama za testo mikserom, tako se ubacuje vazduh u milbrot i nije potrebno da se udara 100 puta. Mutimo dok se testo ne odvoji od ivica i oblikuje u loptu.
Nastavljamo da dodajemo malo po malo preostalog ulja, nastavljamo da mutimo mikserom. Dok mutimo vide se niti u testu. Testo treba da bude meko, ali ne da se lepi prilikom dodira.
Gotovo testo sipamo na namazanu površinu i namazanim rukama savijamo nekoliko puta. Stavljamo u posudu i ostavljamo da nadođe dok se ne udvostruči. Vadimo i ponovo razvučemo, mažemo uljem i savijamo nekoliko puta, ostavljamo ponovo da nadođe.
Nakon što nadođe drugi put je vreme da se oblikuje. Važno je da nadođe dva puta, tako postaje mekan i vazdušast.
Pletite pletenicu ili uvijte, pitanje mašte.
Ostavite da nadođe i namažite jajetom, pospite šećerom (može i sa pokvašenim šećerom - važno je da se zalepi za milibrot).
Pecite milibrot na 160-170 stepeni oko sa vremena, ali to zavisi od debljine.
Priprema je veoma laka, ali je duže kao tehnološki proces, pošto nadolazi 2 puta i sa pečenjem ukupno 3. Iz prve je ispalo uspešno, a kažu da se milibrot teško priprema. Neka vam je slatko!
Pogledajte takođe kako da napravite klasičan milibrot sa nitima, a ako ste zauzeti probajte i ovaj milibrot u mini pekari.