Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Italijanska fokača sa kvascem

Italijanska fokača sa kvascem

ValeriaValeria
Šef kuhinje
262108704
Italijanska fokača sa kvascem
Fotografije: Valeria
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
4
"Napravio sam ovu italijansku fokaču sa kvascem i svi su bili zadivljeni! Hrskava spolja i mekana iznutra. A kako samo miriše!"

Potrebni sastojci

  • voda - 320 ml, na sobnoj temperaturi
  • suvi kvasac - 1 kašičica
  • med - 1 kašičica
  • brašno - 400 g
  • so - 1 kašičica
  • maslac - istopljen ili druga masnoća
  • ruzmarin
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac i med se stavljaju u vodu i lagano prmešaju. Nema čekanja da se kvasac aktivira. Odmah dodajte brašno i dobro promešajte lopaticom. Dobija se lepljivo testo. Ne mesi se rukama. Testo se pokriva ili zatvori u posudi. Sledi najvažniji korak.

Testo se mesi 4 puta na svakih 30 minuta. Kako se to radi? Lagano, nauljenim rukama uhvatite testo za jedan kraj, razvucite ga nagore i prebacite. Ovo se radi nekoliko puta sa različitih krajeva testa. Ova stvar se radi četiri puta na svakih 30 minuta. Nakon završnog mešenja, testo se stavlja u frižider preko noći.

Ujutru na isti način promešajte testo i ostavite ga u nauljeni pleh, koji se pokriva folijom. Potrebno je oko 2 sata da se testo dobro podigne. Zatim se prstima ruku prave redovi rupa u testu i tako se stvaraju mehurići.

Odozgo sam obilno namazala istopljenim maslacem, posula krupnom solju, malo navlažila vodom i dodala ruzmarin. Neki dodaju paradajz i masline. Italijanska fokača sa kvascem se peče u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 220 stepeni 25 minuta.

Pogledajte još tajni za pravljenje ukusne fokače i obavezno probajte našu fokaču sa maslinama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Eva Zelenka
Eva Zelenka
Odlično
15.04.2025 13:59