Način pripreme
Kvasac i med se stavljaju u vodu i lagano prmešaju. Nema čekanja da se kvasac aktivira. Odmah dodajte brašno i dobro promešajte lopaticom. Dobija se lepljivo testo. Ne mesi se rukama. Testo se pokriva ili zatvori u posudi. Sledi najvažniji korak.
Testo se mesi 4 puta na svakih 30 minuta. Kako se to radi? Lagano, nauljenim rukama uhvatite testo za jedan kraj, razvucite ga nagore i prebacite. Ovo se radi nekoliko puta sa različitih krajeva testa. Ova stvar se radi četiri puta na svakih 30 minuta. Nakon završnog mešenja, testo se stavlja u frižider preko noći.
Ujutru na isti način promešajte testo i ostavite ga u nauljeni pleh, koji se pokriva folijom. Potrebno je oko 2 sata da se testo dobro podigne. Zatim se prstima ruku prave redovi rupa u testu i tako se stvaraju mehurići.
Odozgo sam obilno namazala istopljenim maslacem, posula krupnom solju, malo navlažila vodom i dodala ruzmarin. Neki dodaju paradajz i masline. Italijanska fokača sa kvascem se peče u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 220 stepeni 25 minuta.
Pogledajte još tajni za pravljenje ukusne fokače i obavezno probajte našu fokaču sa maslinama.
Komentari