Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Posne lepinje za parastos

Posne lepinje za parastos

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3374k
Posne lepinje za parastos
Fotografije: Maria Simova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Kada želite da odate počast najmilijima koji više nisu sa nama - posne lepinje za parastos."

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • kvasac - 20 g svež
  • ulje - 4 kašike
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • voda - za meko testo (topla)
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte brašno, dodajte so, šećer, ulje i kvasac rastvoren u malo tople vode.

Mesite testo tako što ćete postepeno dodavati po malo tople vode (nikada nisam merila količinu vode). Posudu i testo premažite sa malo ulja, umotajte prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu 1 sat.

Od dignutog testa kidajte komade veličine većeg jajeta i oblikujte ih u loptice, ređajući ih u nauljenu tepsiju na malom rastojanju jedan od drugog.

Kuglice premažite uljem (da se testo ne osuši i da ne napravi suvu koru) i ostavite na toplom mestu 40 minuta.

Zatim lepinje ponovo premažite uljem i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni, pa pecite dok ne porumene.

Pečene lepinje za paratsos ponovo premažite uljem i pokrijte čistom krpom oko 10 minuta. Mekelepinje za Zadušnice u vreme posta.

Pogledajte i kako da napravite pšenicu za parastos i probajte i naše soda lepinje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: