Način pripreme
U posudu prosejte brašno, dodajte so, šećer, ulje i kvasac rastvoren u malo tople vode.
Mesite testo tako što ćete postepeno dodavati po malo tople vode (nikada nisam merila količinu vode). Posudu i testo premažite sa malo ulja, umotajte prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu 1 sat.
Od dignutog testa kidajte komade veličine većeg jajeta i oblikujte ih u loptice, ređajući ih u nauljenu tepsiju na malom rastojanju jedan od drugog.
Kuglice premažite uljem (da se testo ne osuši i da ne napravi suvu koru) i ostavite na toplom mestu 40 minuta.
Zatim lepinje ponovo premažite uljem i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni, pa pecite dok ne porumene.
Pečene lepinje za paratsos ponovo premažite uljem i pokrijte čistom krpom oko 10 minuta. Mekelepinje za Zadušnice u vreme posta.
Pogledajte i kako da napravite pšenicu za parastos i probajte i naše soda lepinje.