Način pripreme
Zelje očistimo od debele žile po sredini dok ne ostane samo mekani deo lista i operemo dobro. Zajedno sa koprivom poparimo 4 minuta u vreloj vodi, nakon toga ocedimo lepo i očistimo preostale žilice ili stabla koprive.
U velikoj posudi isečemo sitno iseckani luk (možete staviti koliko želite i biće ukusnije, mi stavljamo 2-3 celaluka i beli deo odozdo i pera).
U luk dodajemo koprivu i isečemo sve zajedno. Dodajemo sitno isečenu slaninu i sve ostale sastojke i promešamo, kao krajnji rezulzat je smesa gustine testa za kolač.
Prebacujemo u namazanu posudu i pečemo dok ne bude gotovo - u zavisnosti od rerne može oduzeti 20-30 minuta na 200 stepeni (odozgo dobija lepu boju i zapečeno jelo se stegne i više nije u tečnom obliku).
U zavisnosti od toga šta volite , možete smanjiti ili povećati količinu nekog sastojka. Recept za zapečeno jelo sa koprivom, zeljem i mladim lukom nije strog i može se menjati.
Pogledajte takođe kako da napravite koprivu sa pirinčem, omiljenu čorbu od zelja i raskošnu prolećnu kašu sa koprivom.