Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Stanimaške sarmice

Stanimaške sarmice

Fat BertaFat Berta
Džedaj
65417950
Stanimaške sarmice1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
10
"Evo kako se pripremaju Stanimaške sarme, omiljene generacijama."

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 1 kg (600 g svinjskog vrata i 400 g teletine)
  • so
  • pirinač - 1 šolja
  • kumin - 10 g mleveni
  • biber - 8 g mleveni
  • aleva paprika - 1 kašika
  • ulje - 100 - 150 ml ili maslinovo ulje za kuvanje
  • kiseli kupus - listovi kupusa (oko 20 - 30 komada)
  • sok od kupusa - oko 2 šolje
  • masnoća
* merne jedinice

Način pripreme

Sameljite svinjetinu i teletinu i lagano ih začinite solju. Mleveno meso pomešajte sa opranim i oceđenim pirinčem i začinima, dodajući malo masnoće.

Izaberite zdrave i ne previše debele listove kiselog kupusa. Ako su veliki, isecite ih na kvadrate - cilj je da se umotaju veoma male sarmice.

Stavite 1 kašičicu nadeva u svaki list i umotajte sarmice. Poređajte ih u lonac sa nekoliko listova kupusa na dnu. Nemojte ih previše približavati. Prelijte preostalom masnoćom i sokom od kupusa ili jednakim delovima soka od kupusa i vode.

Pokrijte stanimaške sarmice tanjirom i kuvajte ih na umerenoj vatri oko 90 minuta ili dok se ne skuvaju.

Recept za Stanimaške sarmice je dosta zahtevan, ali svaka sarmica se isplati. Prijatno!

Pogledajte i kako da napravite sarme od kupusa sa belim sosom ili ukusne sarme od kupusa u đuvečari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: